Ska du skaffa husskylt? Läs detta först!

Vem har inte kommit fram till en adress bara för att klia sig i huvudet och undra vilken ingång eller vilket hus som är vilket nummer. Waze har visar vägen men husskyltar lyser med sin frånvaro och då kan det bli svårt att hitta rätt. En husskylt visar vem som bor var och kan vara en vacker detalj beroende på design och montering.

Vad är en husskylt?

En husskylt är precis som namnet antyder en skylt som visar vad och vem som finns i huset. Det kan vara en klassisk rektangulär skylt med namnet på gatan och numret på huset. Idag finns det också moderna ljusskyltar som visar oss vägen till företag och butiker. Dessa är extra viktiga där sikten kan försvåras av trafik och mörker.

Designen på husskylten får givetvis betydelse för hur byggnaden och ingången upplevs. Om du älskar retrodesign kan en klassisk husskylt i grön eller blå färg vara ett bra val. Men våga se på alternativ. När du ändå ska smycka ditt hem på utsidan med en adresskylt har du ju rätt så fria händer!

gammalt hus med skylt
Huset är ett ruckel men husskylten är fortfarande fin!

Vad ska stå på husskylten?

I Sverige har vi ett tydligt system för belägenhetsadresser. Det enklaste är kanske att fästa en skylt på fasaden där numret för bostaden syns tydligt. Men det finns flera alternativ som kan vara bra såväl som fina att se på.

Ponera att:

  • Du kan ha både namn på gata och nummer
  • Du kan ha en bild omkring namn och nummer
  • Du kan ha en liten text som till exempel: Välkommen!
  • Du kan skriva ut numret på gatan med bokstäver: arton
  • Du kan välja en färg som sticker ut som rött

gatuskylt

Var ska en adresskylt hänga?

Det här är en viktig fråga att ha svar på innan du köper adresskylt till din bostad eller till ditt företag. Tanken är förstås att göra det tydligt var du finns. En fasadskylt för villa kan sitta i den riktning som syns från infarten.

När det gäller ett företag så bör man tänka på var folk som kommer till adressen till fots eller med bil får bäst syn på skylten. Här måste det ju även vara en större skylt och kanske som ovan nämnt en ljusskylt för att den ska synas på långt håll och i mörkret.

Om du har ett litet garage eller annan byggnad som finns närmre infarten och din brevlåda så är det också ett alternativ. Ta inspiration online och se på bilder av områden och hus i klassiska kvarter. Med klassisk design känns det ofta rätt!

Det finns lite regler för montering av skyltar och ibland krävs det faktiskt bygglov för att hänga upp eller ändra en skylt. Detta brukar dock inte gälla för skyltar som är mindre än 1 kvm i storlek.

gammal vägskylt
Du kan inte hänga upp en gammal vägskylt hursomhelst.

Ska du göra din egen skylt?

Det finns förstås färdiga mallar och idag är det enkelt att beställa husskyltar online. Du kanske tycker att det räcker gott och väl med den färdiga husskylten där du enbart ska fylla i text och nummer. Men det går också att göra en egen design.

Då kan du göra en husskylt av plåt, glas, med ljus och mycket mer. Det här beror förstås lite på skylttillverkaren och deras tjänst. Men då det är ett erfaret företag som dessutom jobbar med senaste tekniken för sin hemsida så har du möjlighet att själv utforma den skylt som du vill hänga på ditt hus.

Varningsskyltar är också viktiga

Kom ihåg att du även kan beställa varningsskylt när du gör skylt för adress. Om du har en hund som kan skrämmas är det inte dumt att märka ut detta. Många tycker också om att visa att de har övervakning som ett sätt att förklara för tjuven att det knappast är klokt att försöka sig på ett inbrott.

varningsskylt

Välj en design som stämmer väl överens med huset

Numera kan du få en vacker skylt för ditt hem till ett bra pris. Detta även då du vill ha lite finare design i material som håller länge. Det är väl värt att fundera lite på vilken stil som kommer att passa.

Om du bor i en funkisvilla kan du läsa mer om funkis och ta reda på vad som ingår i stilen för att hitta rätt form. Sedan finns det förstås en hel del inspiration att finna i din omgivning. Ta en promenad och kika på andras skyltar. Fundera på vad du tycker passar och vad som är fint. Gör samma sak i en färg som passar ditt hem!

Här kan du se originella och vackra husskyltar:

Byt ut de gamla skyltarna!

Sist men inte minst måste det sägas att gamla rostiga husskyltar kan vara vackra att se på men de är meningslösa om informationen har börjat rosta bort. Det är viktigt att ha en husskylt som går att läsa.

Skaffa en ny skylt när den gamla inte längre fungerar som den ska. Det är inte bara en insats för vacker design. Dina gäster kommer att tacka dig för att det är så enkelt att hitta rätt!